SubSub speelt in april 2023: OEDIPUS

“ Who do you think you are?” – Over identiteit, roots, keuzes maken en het lot

Het zoeken naar en vinden van je identiteit in je tienerjaren verloopt niet altijd zonder slag of stoot. Het bewust worden van jezelf, je eigen lichaam, denkwijze, gevoelswereld, achtergrond en wensen kan heel wat onzekerheden en gevoelens oproepen. Soms kan je je anders voelen dan anderen, soms doe je je anders voor dan wie je werkelijk bent. Daar komt bij dat je niet altijd je op dezelfde manier kan gedragen, op school ben je anders dan thuis, op je werk of bij je oma. Maar wie ben je echt? En wat vormt je? Zijn dat je roots, je gender, je karakter, je omgeving en in hoeverre heb je er zelf invloed op? Met Oedipus gaan we op zoek naar datgene wat je identiteit vormt en hoe je jezelf verhoudt tot je omgeving. Want wie wil je zijn en kan je eigenlijk wel zijn wie je bent?

Het verhaal Oedipus is het eeuwenoude verhaal van een jongen die niet weet dat hij geadopteerd is en vlucht voor de voorspelling dat hij zijn vader zal doden en zijn moeder zal trouwen. Oedipus houdt intens veel van zijn ouders. Om te voorkomen dat dit noodlot toeslaat, vlucht hij daarom ver weg van zijn ouders naar Thebe. Onderweg komt hij in een gevecht terecht waarbij hij uit verdediging twee mannen doodt. Bij aankomst in de stad Thebe weet hij het raadsel van de dictatoriale sfinx goed op te lossen, waardoor de stad bevrijd wordt en hij als prijs trouwt met de koningin. Wanneer hij er in het stuk langzaam maar zeker achter komt dat de voorspelling is uitgekomen en het noodlot heeft toegeslagen, valt het beeld dat hij van zichzelf en zijn omgeving heeft aan diggelen. Wie is hij nog, nu er er zoveel anders blijkt te zijn dan hij dacht dat het was. Dan dat hij dacht hoe hij was. Samen met het koor, dat het publiek aanspreekt op hun eigenbeeld, eigenwaarde en vragen stelt rondom identiteit, komt hij er langzaam achter wie hij nog is.

Theatergroep SubSub

Theatergroep SubSub maakt professionele voorstellingen, voor en door jongeren van 15 tot 25 jaar. Met het terugkerend thema identiteit sluiten de voorstellingen van SubSub aan op de belevingswereld van de moderne jongere. SubSub zet jongeren aan over thema’s die belangrijk zijn in hun belevingswereld en helpt ze op deze manier een eigen identiteit te ontwikkelen. Dit jaar doen we dat met Oedipus, een frisse eigentijdse bewerking van een eeuwenoude klassieker in een muzikaal jasje.

Voorstellingen en educatief programma:
 • De voorstellingen worden in april 2023 gespeeld in de Voetnoot in Almere Stad.
 • Voorafgaand aan de schoolvoorstellingen zijn workshops bij te boeken. Deze worden op school gegeven en gaan op theatrale wijze dieper in op de thematiek van de voorstelling.
 • Ter verwerking van de voorstelling is het ook mogelijk een lesbrief af te nemen met achtergrondinformatie, gespreksthema’s voor de docent en dilemma’s die aansluiten op de thematiek van de voorstelling.
 • Na iedere voorstelling is een nagesprek met acteurs en de regisseur.
 • Deze voorstelling kan goed in verband gebracht worden met de schoolvakken:
  drama, CKV, Nederlands en/of Grieks.
Prijzen en informatie:
 • Waar: Theater De Voetnoot. Stadhuisplein 2, Almere Stad. Max capaciteit: 95 stoelen.
 • Wanneer: Reguliere voorstellingen: 5,6,7,8 en 12,13,14,15,16 en 19,20,21,22 april
 • Schoolvoorstellingen overdag: 6,7 12,13,14 en 19,20,21 april (tijden in overleg)
 • Kosten: Schoolvoorstelling: €550,- voor 60 leerlingen. Inclusief nagesprek met de acteurs en regisseur.
  Begeleiders gratis, grotere groepen in overleg.
  Workshop: €200,- per klas, duur: 1 lesuur

Voor meer informatie en boekingen,
neem contact op met: Roos Beijer | 036-8448148/06-48106627 | roos@subsub.nl