Project omschrijving

Theater Na de Dam

Hoe smaakt vrijheid?

Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Jongerenvoorstellingen vormen een wezenlijk onderdeel van Theater Na de Dam. De jonge acteurs van Theatergroep SubSub gingen in gesprek met ouderen en stelden hen onder andere de vraag ‘Hoe smaakt vrijheid?’ Vanuit die antwoorden hebben zij een gerecht gekozen en klaargemaakt.

Dit gerecht brachten ze op 3 en 4 mei langs bij mensen, die wel een hart onder de riem kunnen gebruiken in deze tijd van lockdown en beperkende maatregelen. Bij het gerecht serveerden ze theatrale performances (dans, spoken words, gedichten, etc.). Deze zijn live uitgevoerd én ook vooraf opgenomen.

Op 4 mei om 21.00 uur waren alle performances online terug te zien op https://theaternadedam.nl/voorstelling/hoe-smaakt-vrijheid/. Het idee is ontwikkeld en geregisseerd door Esther Bolte, artistiek leider van Theatergroep SubSub.

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam hebben bijna 500 jongeren in 43 projecten door heel Nederland zich ingezet om 4 mei 2021 van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog is er – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we in 2021 leefden.

Cast

Sadie Delintzis
Sadie DelintzisActeur
Romany Kootstra
Romany KootstraActeur
Jaïr Rosaria
Jaïr RosariaActeur en regie-assistent
Dyon Wilkens
Dyon WilkensActeur
Gift Cio
Gift CioActeur
Iris Blaauw
Iris BlaauwActeur

Crew

Esther Bolte
Esther BolteRegisseur
Esther, is in 2001 afgestudeerd aan de Fontys Academie voor Drama in Eindhoven. Sindsdien werkt ze als actrice, docent en regisseur. De laatste jaren is ze zich steeds meer gaan richten op regisseren, maken en lesgeven aan jonge talentvolle mensen. Dit doet ze vooral bij SubSub waar ze regisseur en artistiek leider is, en ook bij Theaterschool Almere, Buitenkunst, op de filmset en ze geeft graag gastlessen op HBO of ROC theateropleidingen. Theatermaken is volgens Esther het mooiste vak dat er bestaat. Theater vraagt rust en het neemt tijd om dingen te bekijken van allerlei verschillende kanten. Waardoor er meer begrip, verbinding en hopelijk ook wat meer liefde voor elkaar kan ontstaan.
Later wilt Esther Theater-Oma worden: Een oud rimpelig gekrompen omaatje dat nog altijd actief is op de theatervloer en met oude en nieuwe, iets minder rimpelige, Subbies koffie gaat drinken.
Esther is een kei in het talent te spotten en te helpen het te ontplooien. En ze is enorm gedreven om jonge talenten die bij SubSub aankloppen de kans geven zich verder te ontwikkelen richting kunstvakopleidingen en de beroepspraktijk.

“Al 30 jaar is het mijn liefde en passie. Van theater gaat mijn hart sneller kloppen en dat ik dit bij SubSub, mijn eigen groep doe, is een droom die uitkomt.”

Erik Kaizer
Erik KaizerRegie-assistent
“Hallo, ik ben Erik Kaizer, 35 jaar en kom uit Almere. Ik werk op dit moment in een revalidatiecentrum in de ouderenzorg. Daarnaast ben ik cabaretier en heb vier jaar geleden een voorstelling gemaakt. Ben nu druk schrijvende aan mijn tweede voorstelling. Af en toe ben ik trainingsacteur op mijn oude opleiding en speel ik in tv-commercials.

Na twee jaar gespeeld te hebben in voorstellingen van SubSub, werd ik regieassistent. Dat ben ik inmiddels acht jaar. Ik blijf het mooi vinden om jong talent te helpen zich te ontwikkelen. En samen een maatschappelijk en kritische voorstelling te maken en te laten zien.

Het lijkt mij leuk om ooit bij een voetbalwedstrijd op tv, als voetbalcommentator te fungeren.”

Thom Laagkemper
Thom LaagkemperPR & Communicatie
Thom Laagkemper is in 2019 afgestudeerd voor de opleiding HBO Communicatie bij Windesheim in Almere. Hoewel hij in Lelystad woont, is hij erg betrokken bij Almere en de culturele sector van deze mooie stad. Sinds zijn afstuderen is Thom direct begonnen als ondernemer. Zo werkt hij nu onder andere voor StrandLAB Almere en is hij nu betrokken als marketing- en communicatiemedewerker bij SubSub.

Eerder werkte Thom al voor diverse Almeerse projecten en organisaties, zoals StudentInAlmere (Almere City Marketing), Floriade en Windesheim in Almere.

Esmée Peuchen
Esmée PeuchenProductieleider
Mijn naam is Esmée en ik ben 24 jaar oud. Afgelopen jaar heb ik mijn studie Toegepaste psychologie afgerond en daarnaast heb ik met veel plezier meegewerkt aan de voorstelling Lucifer.

Ruim twee jaar geleden was ik met vrienden, waaronder Keshia (productieleider van o.a. Lucifer), op vakantie en daar werd duidelijk dat zij een assistente nodig had. Ik werd steeds enthousiaster en een paar maanden later had ik een gesprek bij SubSub, met resultaat. Ik voelde me meteen op mijn gemak en de rol als productie assistent beviel me heel goed.

Nadat Keshia dit jaar SubSub heeft verlaten, heb ik haar rol als productieleider overgenomen. Het is voor mij een hele mooie uitdaging en ik kijk uit naar de komende tijd!

Claudia Kamergorodski
Claudia KamergorodskiFotograaf
Claudia Kamergorodski studeerde fotografie in Rio de Janeiro en in Keulen. Ze werkt al geruime tijd als freelancer fotograaf voor verschillende media en projecten zoals 100 plussers en grote families.

Zij kijkt onbevangen en weet de essentie van haar onderwerpen met toewijding en liefde naar boven te halen en te belichten.

Bij uitstek komt Claudia’s werkwijze tot haar recht in haar portretten. Van nuljarigen tot honderd-plussers weet zij te verleiden om het beste van zichzelf te laten zien.

Zelf zegt zij hierover: “ Ik ga altijd op zoek naar de innerlijke schoonheid in de mensen, die ik fotografeer. Naar datgene wat de persoon uniek en authentiek maakt. Die eigenheid wil ik zichtbaar maken.”

Partners

Voor Theater Na de Dam werken we samen met verschillende organisaties.

Deze voorstelling kan niet worden gemaakt zonder de tomeloze inzet van onze hulptroepen. Via deze weg willen wij jullie graag enorm bedanken!

Met dank aan ons bestuur: Ingrid Verheggen, Christiaan Mooij, Jos van Hulst.
Met dank aan onze fotograaf en designer: Claudia Kamergorodski en Karl Giesriegl.

Met dank aan

Theatergroep Suburbialogo-Fonds-cultuurparticipatie