Project omschrijving

PRESSURE

PRESSURE is een montagevoorstelling over de alledaagse druk die jongeren vandaag de dag voelen vanuit de prestatiemaatschappij. De levenservaringen van de spelers zijn gebruikt ter inspiratie voor deze voorstelling.

Hier zijn wij de beste versie van onszelf. Geen tijd om te falen, geen tijd om fouten te maken. Fouten maken is voor watjes, voor mensen die niet in zichzelf geloven. Voor hen die niet geloven dat jij jouw leven kan bepalen. Waarom zou je jezelf druk maken?

We leggen de lat steeds hoger en hoger, omdat we niet bang zijn. Toch?
Je hebt over alles wat je zelf doet controle. Toch?
Dus als je faalt, is het ook je eigen schuld. Toch?

Je werkt hard of je bent een student en niet zomaar een student, maar een topstudent. Daarnaast ben je voorzitter van de studentenraad, aanvoerder van het voetbalteam en help mee bij het organiseren van kunstkampen. Altijd een bijbaan of twee, want dat staat goed op je CV. Vergeet niet alles wat je doet op Instagram te posten, anders is het allemaal niet echt gebeurd. Toch?

Alles voor straks, alles voor later! Nu hard werken, straks relaxen. Toch? Nu is het tijd! ONZE TIJD. Tijd om keihard te gaan, keihard te leren, keihard te werken, keihard te sporten, keihard te posten, keihard te geven zonder op te geven. Want, dat doen anderen ook. Toch?

Cast

Aimee Demming
Aimee DemmingActeur
“Hey! Mijn naam is Aimee Demming. Ik ben 17 jaar oud en woon in Almere. Ik doe nu de Theater Performance-opleiding bij het Creative College in Utrecht en zit in mijn eerste jaar.

Naast theater doe ik het liefst dingen met vrienden en ik hou erg van zingen. Mijn liefde voor musicals is daardoor ook heel erg groot hahah. Door mijn oude Theaterschool heb ik SubSub leren kennen en wilde hier graag aan mee doen.

Ik heb dan ook echt super veel zin om met al deze mensen te werken aan onze voorstelling <3″

Emaly Kremer
Emaly KremerActeur
“Hoi, Emaly hier! Ik was 6 jaar toen ik voor het eerst op toneelles ging, en ik ben nooit meer gestopt. Naast mijn opleiding in de IT, ben ik altijd blijven spelen. Ook nu, naast mijn baan, blijf ik tijd vrijmaken voor deze prachtige kunstvorm.

Creatief bezig zijn, samen iets maken en neerzetten, het publiek een geweldige avond bezorgen – dat zijn de dingen waar ik écht energie van krijg en ook alles voor doe. Daarom kijk ik er enorm naar uit dat nu weer te kunnen doen bij SubSub!”

Flynn Stoelhorst
Flynn StoelhorstActeur
“Hoi ik ben flynn, ik ben 16 jaar oud. Ik kom uit Almere en heb mijn passie gevonden in acteren. Ik zit in 5 havo van het Arte college en wil daarna mijn hbo doorzetten op de HKU dat is een theaterschool in Utrecht. Ik hou heel erg veel van judo en een gezonde leefstijl en heb bijna mijn zwarte band. De band met mijn familie is heel sterk en we doen met z’n allen vaak dingen samen. Ik heb een super leuke lieve hond genaamd Quasi. Mijn droom ie om uiteindelijk acteur te worden en mijn familie trots te maken. “
Jermain Makel
Jermain MakelActeur
“Hoi! Ik ben Jermain, 20 jaar oud en woonachtig in Almere. Al vanaf jongs af aan ben ik gefascineerd door alles wat te maken heeft met theater en entertainment. Anno 2022 is dat nog steeds zo, want op dit moment ben ik vast werkzaam als acteur op vaste plekken, ook heb ik achter de schermen divers werk gedaan, zo heb ik afgelopen jaar een grootschalige theater belevenis neergezet in Enschede, waarbij de bezoeker aan deelnam. Ook werk ik vast voor dierenpark Almere Jungle waar ik voor speel, maar ook diverse theateracts voor schrijf.
Bij SubSub wil ik graag beter worden in het bedenken van een grootschalig theaterstuk met veel spelers, en ik weet zeker dat SubSub daar de perfecte plek voor is, en daar kijk ik enorm naar uit!”
Jesse Molenaar
Jesse MolenaarActeur
“Hey ik ben Jesse, Ik ben een jongen welke zich veel bezighoudt met creatief bezig zijn. Dat doe ik zowel online als fysiek en het liefst op de planken. Ik houd ervan om mensen te entertainen en aan het lachen te maken. Iets overbrengen op een artistieke manier is een van de mooiste dingen die er is! Dat doe ik graag met mijn lijf of met tekst. Ik zoek voor alles wel een uitweg en bekijk graag dingen vanuit verschillende perspectieven. Zo maak ik ook het liefst stukken en performances, vanuit verschillende meningen. Maken doe ik graag en is voor mij nog aardig nieuw! Spelen houd ik mij al wat meer mee bezig. Met een aantal voorstellingen, de theateropleiding en gezelschappen zoals ITA, DOX en nu ook SubSub.”
Nina Born
Nina BornActeur
“Leuk je te ontmoeten! Ik ben Nina Born, 22 jaar en ik kom uit Almere. Acteren, schilderen, zingen, gitaarspelen, liedjes schrijven, ik doe het allemaal en wil dat graag met de wereld delen!

Je kan me dan ook vinden op YouTube/ Instagram onder de naam: Inninaty

Vroeger heb ik veel op het podium gestaan en ben blij dat ik nu bij SubSub weer volop bezig kan zijn met theater! Het is heel tof om bij SubSub mensen te ontmoeten met dezelfde interesses, samen de diepte in te springen en een voorstelling te maken.

Ik zie je bij de uitvoering!”

Rosa Renske Rouwenhorst
Rosa Renske RouwenhorstActeur
“Hi! Mijn naam is Rosa. Ik ben 21 jaar, opgegroeid in Amsterdam en wonend in Almere. Op het moment ben ik bezig met het opzetten van projecten voor en door jongeren in Almere. Verder doe ik aan de zelfverdedigingssport Krav Maga en ik hou van kunst, zingen en koffie. Ik ben gek op theater: kijken, acteren én maken. Ik vind het interessant om in de wereld van een ander te kruipen, in wat iemand denkt en voelt, waarom die doet wat die doet. Of zelf iets maken over iets wat mij bezig houdt. En die essentie in woorden en beelden gieten. Vorig jaar heb ik in ‘Rouwkost’ en ‘Life’ gespeeld bij SubSub. Dat vond ik zo leuk en bijzonder dat ik dit jaar ook dolgraag mee doe. Alles kan op het toneel, je kan je helemaal laten gaan, schreeuwen, schelden, huilen, met dozen gooien, noem het maar op. Ook heb ik hele mooie momenten meegemaakt waarbij mijn eigen gevoel en spel elkaar raakte. Tijdens zo’n werkproces kom je dichterbij jezelf en de groep, dat zorgt voor onvergetelijke herinneringen. “
Rowena Dijkman
Rowena DijkmanActeur
“Hoi hoi! Mijn naam is Rowena, ik ben 19 jaar oud en ik hou ervan creatief bezig te zijn op allerlei manieren: schilderen, papercraft, technische dingetjes bouwen en ja, eigenlijk van alles maken met zo veel verschillende materialen! En ook theater en muziek maken (drummen!) zijn grote passies van mij!

In alles wat ik maak wil ik graag een verhaal vertellen, een boodschap overbrengen en mensen aan het denken zetten! Daarom vind ik het heerlijk om theater te maken en mij in iemand te verplaatsen en sterke vragen en boodschappen op de vloer te zetten.

Op dit moment doe ik een tussenjaar theater bij Theaterschool Utrecht en speel en maak ik voor het tweede jaar theater bij SubSub. Ik heb erg genoten en superveel geleerd bij LIFE! En dit jaar met deze superleuke en leerzame nieuwe groep maken we er ook weer een hele toffe voorstelling van!”

Selia Vlak
Selia VlakActeur
“Hi there, nice to meet you! Ik ben Selia Samita Devi en ik kom uit Almere. Momenteel ben ik studente bij FAAAM, Film Actors Academy Amsterdam.

Acteren is (samen met muziek) mijn grootste passie in het leven. Ik vind het heerlijk om in de huid van een personage te kruipen en om hiermee mensen te raken, inspireren, te verbinden en/of mee aan het denken te zetten. Ik vind het een prachtige en ook krachtige kunstvorm. En bovenal ontzettend leuk!

Naar acteren leer ik scenario schrijven en regisseren. Karate, dansen, zingen (and not just under the shower) en muziek luisteren & maken zijn een paar van mijn hobbies. Daarnaast hou ik van socializen en om mijn tijd te spenderen met vrienden en familie.

Ik kijk er enorm naar uit verder te repeteren met mijn mede acteurs in dit traject, en ik kan niet wachten om onze voorstelling te gaan spelen voor publiek. We gaan ervoor!”

Tanne Dijkstra
Tanne DijkstraActeur
Mijn naam is Tanne Dijkstra en ik ben 18 jaar. Ik ben een echte Amsterdammer en zit dus ook in mijn laatste jaar van de PACT+ theater opleiding in Amsterdam. Dit jaar studeer ik af als Acteur/maker en trainingsacteur.

Ik ben actrice. Maar naast acteren ben ik ook veel bezig met maken. Ik maak dit jaar met mijn collectief een eigen voorstelling waar ik ook zelf in ga spelen. Ik hou van muziek verwerken in theater en ben veel bezig met zingen.

Dit jaar mag ik mij meer verdiepen als maker bij SubSub maken. Het onderwerp is Pressure en ik vind het mooi dat wij dit onderwerp mogen belichten!”

Crew

Ro, Rox, Roxy, Roxana Verwey
Ro, Rox, Roxy, Roxana VerweyRegisseur
“Ro, Rox, Roxy, Roxana Verwey, 34 jaar jong. MensAlien, Queer Persoon met Afro-Surinaamse en Inheemse roots. Geboren en getogen Rotterdammer, wereldburger, docent, maker, performer, reiziger en verbinder.

Als acteur heb ik met heel veel mooie organisaties en mensen mogen maken en spelen. Bij bovengenoemde plekken en andere plekken zoals Lost Project, KIP Republic, DEGASTEN, Wisdom Lanes: Gavin Viano-Fabri, Fadua El Akchaoui, Sarah Huygens en Alida Dors heb ik mooie maatschappelijk geëngageerde stukken mogen maken en spelen. Ook ben ik te zien geweest in de jeugdserie “Spotlight” en “Hufterproef”.

Als choreograaf, theatermaker en performance coach heb ik gewerkt met verschillende artiesten, op diverse scholen en gezelschappen. Zo heb ik gewerkt voor oa. X Factor (Orpheus), Lost Project (The World Is Yours + SIXTH), Homemade Productions (Pijnstillers de Musical), Pier K, Arte College, Gerrit van der Veen College en nu ook SubSub.

Hiernaast praat ik graag ook programma’s aan elkaar en ga ik graag in gesprek met mensen als host en moderator. Dit doe ik oa.bij Pakhuis de Zwijger, het Amsterdam Kleinkunst Festival en Afro Vibes Festival.
Educatie en programma maken, waarbij het gaat over identiteit, veiligheid en verbinding is iets wat ik zowel in het onderwijs, als bij kunst- en culturele instellingen maak. De Niet-Westerse en Queer thema’s zijn voor mij hierin belangrijke thema’s.

Door mijn passie voor wat ik maak als performer, maker en programmeur wil ik verbinden, motiveren en inspireren.

Mijn artistieke doel als mens, maker, docent en beleidsmaker is vandaag om zo veel mogelijk mensen te laten ervaren wat theater, dans, expressie of eigenlijk elke vorm van kunstuiting voor hen kan betekenen. Dat kunst alles is wat beweegt en wat je laat bewegen en het plezier daarvan te ontdekken. Door lessen, programma’s en workshops te ontwikkelen die aansluiten bij dit doel. Binnen het theaterlandschap maak sociaal maatschappelijke multidisciplinaire voorstellingen, waar dans, theater, spoken word en multimedia samenkomen.”

Esther Bolte
Esther BolteArtistiek leider
Esther, is in 2001 afgestudeerd aan de Fontys Academie voor Drama in Eindhoven. Sindsdien werkt ze als actrice, docent en regisseur. De laatste jaren is ze zich steeds meer gaan richten op regisseren, maken en lesgeven aan jonge talentvolle mensen. Dit doet ze vooral bij SubSub waar ze regisseur en artistiek leider is, en ook bij Theaterschool Almere, Buitenkunst, op de filmset en ze geeft graag gastlessen op HBO of ROC theateropleidingen.

Theater maken is volgens Esther het mooiste vak dat er bestaat. Theater vraagt rust en het neemt tijd om dingen te bekijken van allerlei verschillende kanten. Waardoor er meer begrip, verbinding en hopelijk ook wat meer liefde voor elkaar kan ontstaan. Esther is een kei in het talent te spotten en te helpen het te ontplooien en ze is enorm gedreven om jonge talenten die bij SubSub aankloppen de kans geven zich verder te ontwikkelen richting kunstvakopleidingen en de beroepspraktijk.

“Al 30 jaar is het mijn liefde en passie. Van theater gaat mijn hart sneller kloppen en dat ik dit bij SubSub, mijn eigen groep doe, is een droom die uitkomt.”

Roos Beijer
Roos BeijerZakelijk leider
Bedrijfskunde en de kunsten lopen als een gevlochten rode draad door het leven van Roos. Zo studeerde zij aan verschillende kunstacademies in binnen- en buitenland en studeerde zij in 2017 af in de richting van bedrijfskunde. Sindsdien beweegt Roos zich, als cultureel ondernemer, op het spanningsveld tussen de zakelijke en de artistieke kant van de culturele sector. Soms met de focus op het één, soms met de focus op het ander.

Op dit moment voelt Roos zich geroepen om vol passie bij te dragen aan de doelstellingen en de groei van Theatergroep SubSub. Vol enthousiasme creëert zij hier ruimte voor ontwikkeling van talent, makerschap en experiment. Als Roos niet aan de slag is voor SubSub, geniet ze van het buitenleven in haar woonplaats Almere (Oosterwold) of gaat ze samen met haar man en kindje naar een mooi museum of spannende kindervoorstelling in de schouwburg.

Emel Koç
Emel KoçPR & Communicatie
“Hoi! Tof dat je bijna he-le-maal naar beneden bent gescrold!
Mijn naam is Emel Koç en ik regel alles wat met PR & Communicatie te maken heeft voor het nieuwste stuk van SubSub! Ik zorg dat niemand meer om de voorstelling heen kan!
Ik draai nu al een tijdje mee in de culturele sector. Tijdens mijn studie ben ik een beetje deze kant opgerold en ik vond het zo leuk dat ik eigenlijk niet op zoek ben gegaan naar een “vaste baan”, maar mij heb ingeschreven als ZZP’er zodat ik meerdere projecten tegelijk kan doen. Theatergroep SubSub is daar één van.
Wanneer mensen mij vragen: ‘Hey Emel, wat wil jij eigenlijk worden later?’ is mijn antwoord altijd: ‘Mezelf’. Het mooiste wat je kan zijn is jezelf, daar is er immers maar één van. En daarbij, onthouden mensen je sneller wanneer je jezelf bent en blijft. Dit neem ik ook altijd mee in mijn strategie achter de communicatie.”
Soleil Eijken
Soleil EijkenProductieleider
Claudia Kamergorodski
Claudia KamergorodskiFotograaf
Claudia Kamergorodski studeerde fotografie in Rio de Janeiro en in Keulen. Ze werkt al geruime tijd als freelancer fotograaf voor verschillende media en projecten zoals 100 plussers en grote families.
Zij kijkt onbevangen en weet de essentie van haar onderwerpen met toewijding en liefde naar boven te halen en te belichten.

Bij uitstek komt Claudia’s werkwijze tot haar recht in haar portretten. Van nuljarigen tot honderd-plussers weet zij te verleiden om het beste van zichzelf te laten zien.

Zelf zegt zij hierover: “ Ik ga altijd op zoek naar de innerlijke schoonheid in de mensen, die ik fotografeer. Naar datgene wat de persoon uniek en authentiek maakt. Die eigenheid wil ik zichtbaar maken.”

Iwan KolkLichtontwerp en technicus