Project omschrijving

ONT-MOET

Rennen en vliegen. Tot voor kort de normaalste zaak van de wereld. Nog even snel dat ene belletje plegen, de was in de machine stoppen, op de fiets springen, iets afgeven bij je ouders, het volgende ophalen bij een vriendin, papier printen voor dat ene project waar je mee bezig bent terwijl je ondertussen alweer aan de telefoon hangt met de volgende afspraak van je ellenlange to-do-list. Nog niet zo lang geleden verlangde we ernaar om vaker vanuit huis te werken, dat ene schooluur te skippen en in bed te blijven liggen of een feestelijke ontmoeting met vrienden te cancelen.

Sinds maart 2020 werd dit ineens werkelijkheid. We werken vanuit huis, volgen een les vanuit ons bed en hoeven we geen feestelijke ontmoetingen meer te cancelen, want die hebben zichzelf al gecanceld… We gingen van een wereld vol ontmoetingen en moeten, naar niets meer moeten.

Ont-moeten. Dat is precies waar de voorstelling ONT-MOET van Theatergroep SubSub over ging. In deze voorstelling, die we in juni 2021 speelden, namen de acteurs het publiek mee op een ontdekkingsreis. Op zoek naar ‘echt’ contact, zonder écht contact. Want wat is ontmoeten eigenlijk en hoe doe je dat? Ze nemen je mee in een reis waarin de balans opnieuw wordt opgemaakt. Want wat gebeurt er als je niet meer moet? Als niemand meer iets zou moeten, ontstaat er dan een anarchie? Niets moeten, geeft dat rust of onrust en op wat voor manier?

In dit project werkten wij nauw samen met de Subbies en werden zij begeleid bij het ontwikkelen van hun makers skills. Met behulp van professionals maakten zij de voorstelling met performance-achtige elementen rondom het thema ont-moeten.

De voorstelling vond plaats op verschillende plekken, in en rondom De Voetnoot in Almere Stad. In groepjes van 10 ging het publiek uiteen.

Recensies

Een strak gechoreografeerde routine verbeeldt de voorgeprogrammeerde afgestomptheid van het dagelijks leven. Met wit tape zijn twee strakke kantoorunits afgebakend, waarbinnen Dyon Wilkens en Gift Cio met een plichtmatige glimlach levenloos op een (gemimed) toetsenbord zitten te tikken. Met militante discipline slijten ze hun dagen, in een strak regime van regels en afspraken.

Mooi is het moment dat ze uit hun routine breken, eerst wankelend, trillend en zwaar ademend, maar vervolgens – zodra ze elkaar vinden – speelser: er is contact, losbandigheid, plezier. Totdat de angst weer toeslaat: de plicht roept, in de vorm van een kantoorunit en een strenge voice-over die hen bij de les houdt, 5 dagen per week, van 9 tot 5.

De hele recensie van de Theaterkrant lees je hier.

De voorstelling bestaat uit verschillende performance-achtige scènes rondom het thema ‘ont-moeten’. Door de coronapandemie gingen we namelijk van een wereld vol ontmoetingen en moeten, naar niets meer moeten, oftewel ont-moeten. Niet meer naar school, niet meer naar kantoor, niet afspreken met vrienden. Maar aan de andere kant waren we veel vaker online te vinden. “Sociale media is aan de ene kant een mooie manier om met elkaar in contact te blijven, maar ik voel toch ook vaak de druk om elke dag iets te moeten posten. Bovendien wil iedereen zijn beste kant laten zien, wat leidt tot een onrealistisch zelfbeeld”, vertelt een van de actrices na afloop van de scène over dit thema.

De voorstelling laat zien waar jongeren in deze tijd mee worstelen. Soms confronterend, maar wel met veel humor gebracht. En met een vrolijk en swingend sluitstuk in de grote zaal, waar alle toeschouwers elkaar aan het eind van de avond weer ontmoeten.

De hele recensie van Almere DEZE Week lees je hier.

De onderstaande foto is gemaakt door Claudia Kamergorodski.

Cast

Anne-Fleur Verkade
Anne-Fleur VerkadeActeur
“Ik ben Anne-Fleur, 23 jaar oud en ik ben in juli 2020 afgestudeerd van de Theater opleiding aan PACT+ Amsterdam. Naast acteren, dans, zing en schrijf ik in mijn vrije tijd. Ook maak ik graag theater en houd ik ervan om vanuit vormgeving te werken.”
Alicia Sedney
Alicia SedneyActeur
“Hiii! Ik ben Alicia Sedney (19). Ik studeer aan de Dutch Academy of Performing Arts. Mijn hobby’s zijn zingen, dansen, koken, fashion en natuurlijk acteren. Vandaar dat ik auditie bij SubSub heb gedaan en mezelf nu een Subbie mag noemen :)”
Bo Daamen
Bo DaamenActeur
“Hallootjes! Mijn naam is Bo, 18 jaar, ik ben een enthousiaste tweedejaars student aan de PACT+ theateropleiding in Amsterdam. Na deze opleiding zou ik verder willen studeren voor theater docent. Naast theater ben ik ook graag bij mijn familie in Spanje.

Als ik mezelf in drie woorden zou moeten omschrijven zou dat over-enthousiasme, energiek en leergierig zijn.
Dit is mijn eerste jaar bij SubSub, een ander jaar dan normaal en daar hoort ook een ander concept bij dan voorgaande jaren. Ik ben heel enthousiast om deze voorstelling aan jullie te laten zien. En ik hoop jullie snel te ontmoeten.”

Dyon Wilkens
Dyon WilkensActeur
“Hey daar aangenaam!! Mijn naam is Dyon Max Wilkens , 20 jaar oud en kom uit Almere. Heb vorig jaar meegedaan met de voorstelling Lucifer van SubSub als Rafael en ik ben er dit jaar ook weer bij.

Ik heb in 2020 mijn studie afgerond, de “acteurs” opleiding in Almere Poort, daar heb ik mijn eigen stuk mogen spelen, regisseren en vormgeven. Momenteel doe ik een grafisch media opleiding terwijl ik in de tussen tijd veel bezig ben met HBO audities.

Vroeger heb ik in diversen series , films en theaterstukken mogen spelen. De 3 grootste zijn toch wel de hoofdrol in de Telefilm T.I.M , 1 van de hoofdrollen in de televisieserie Doctor Cheezy en mee mogen spelen in de voorstelling Medea van theatergroep Amsterdam.
Naast acteren ben ik ook veel bezig met muziek, Ik schrijf en maak muziek (sing/songwriter). Mijn eerste nummer staat al online en ben zeker van plan in te toekomst meer online te zetten.

Naast muziek en acteren ben ik ook zo af en toe bezig op het vlak van editen. Dat is een bezigheid tussen door en doe ik over het algemeen meer voor mezelf. In de zomer van 2020 heb ik wel de SubSub-talks mogen editen, wat ik echt super vond en hoop misschien in de toekomst nog iets mee te doen (zo niet is het ook niet erg hoor hahaha).

Dit jaar gaat SubSub iets compleet anders op de planken zetten. Ik wil er niet teveel over zeggen maar ik denk dat jullie het super gaan vinden!! hopelijk zie ik jullie daar!!!”

Gift Cio
Gift CioActeur
“Mijn naam is Gift Cio. Ik ben 19 jaar oud en ik heb een passie voor zingen, dansen en acteren. Ik ben student Leisure and Hospitality en ik zit momenteel in mijn laatste jaar.

Ik vind feesten en tijd doorbrengen met mijn vrienden erg leuk om te doen in mijn vrije tijd. Hopelijk kan dit snel weer mogelijk zijn.

SubSub is voor mij de ultieme mogelijkheid om op het toneel te staan als acteur en tegelijk ook kennis te maken met creëren van theater.
Plus het is een mooie ervaring op zich. Ik heb er in ieder geval heel erg veel zin in.”

Iris Blaauw
Iris BlaauwActeur
“Hi! Ik ben Iris, 18 jaar en ik zit nu in mijn laatste jaar van het vwo op het Helen Parkhurst. Ik ben begonnen met theater toen ik 9 was en ik ben sindsdien nooit meer gestopt met spelen. Ik vind het heerlijk om op het podium even het leven van een ander te mogen leiden.

Theater is voor mij een manier om verhalen te vertellen, maar ik vind het bedenken of ontdekken van verhalen net zo leuk! Al zo lang als ik me kan herinneren schrijf ik over de dingen om me heen. Dingen die me aantrekken of de dingen die ik nog niet begrijp.

Gelukkig mag ik bij de voorstelling waar we nu mee bezig zijn de twee dingen doen die ik het leukst vind: spelen en schrijven. Ik heb er heel veel zin in en hoop jullie natuurlijk bij de voorstelling te zien!”

Mike Koene
Mike KoeneActeur
“Hey, ik ben Mike Koene en achter mij zie je mijn woonkamer. Ik ben 21 jaar en zit op het Pact+ in Amsterdam. Oh, een leuk nieuwtje! Ik heb me ingeschreven voor het Leidsch Cabaret Festival dit jaar. Ik ga namelijk komiek worden! Je zal het niet denken, maar deze komiek in spé acteert nu bij SubSub.

Hoe dat acteren is begonnen? Oh gewoon, ik heb de musical Ciske de Rat gedaan en toen volgde nog vele andere kleinere projecten. Al met al kan ik dus wel zeggen dat ik er in ben gevallen. Je wordt verliefd op het vak en zie er dan maar vanaf te komen.

Ik was van kinds af aan gefascineerd van een volle zaal die aan het lachen was. Dat moet ik toch ook kunnen? Zeker weten!

Nog één klein dingetje: Wees blij met de dingen die je hebt, maar ook met de dingen die je niet hebt. Met die dingen erbij zou het er toch anders uit zien.”

Sadie Delintzis
Sadie DelintzisActeur
“ Hoi! Ik ben Sadie en ik ben 18 jaar oud. Ik heb dit jaar een tussenjaar genomen om veel creatieve dingen te doen en mezelf verder te ontwikkelen op verschillende gebieden. Ik heb heel lang gedanst en daar ook een vooropleiding in gedaan. De laatste jaren ben ik begonnen met theaterlessen te volgen.

Ik ben heel blij dat ik dit jaar bij SubSub mag spelen! Op het podium staan vind ik een van de leukste dingen die er zijn. Het laat me heel vrij voelen en ik kan alle kanten van mezelf laten zien.

Ik ben geïnteresseerd in veel verschillende kunstdisciplines en vind het leuk om stukken te spelen waarin verschillende disciplines met elkaar worden gecombineerd. Ik hou dan ook erg van dans en zang. Ik ben daarnaast ook heel gepassioneerd over film maken en reizen. Als hobby doe ik sinds dit jaar ook aan duiken.

Ik wil heel graag wat met kunst doen en heb me dit jaar dan ook aangemeld voor de toelating van HKU Audiovisual Media en HKU Acting.

Bij SubSub werken we dit jaar in groepen toe naar een performance, die we allemaal zelf maken. Ik kijk er echt naar uit om het voor jullie allemaal op te kunnen voeren!”

Crew

Esther Bolte
Esther BolteRegisseur
Esther, is in 2001 afgestudeerd aan de Fontys Academie voor Drama in Eindhoven. Sindsdien werkt ze als actrice, docent en regisseur. De laatste jaren is ze zich steeds meer gaan richten op regisseren, maken en lesgeven aan jonge talentvolle mensen. Dit doet ze vooral bij SubSub waar ze regisseur en artistiek leider is, en ook bij Theaterschool Almere, Buitenkunst, op de filmset en ze geeft graag gastlessen op HBO of ROC theateropleidingen. Theatermaken is volgens Esther het mooiste vak dat er bestaat. Theater vraagt rust en het neemt tijd om dingen te bekijken van allerlei verschillende kanten. Waardoor er meer begrip, verbinding en hopelijk ook wat meer liefde voor elkaar kan ontstaan.
Later wilt Esther Theater-Oma worden: Een oud rimpelig gekrompen omaatje dat nog altijd actief is op de theatervloer en met oude en nieuwe, iets minder rimpelige, Subbies koffie gaat drinken.
Esther is een kei in het talent te spotten en te helpen het te ontplooien. En ze is enorm gedreven om jonge talenten die bij SubSub aankloppen de kans geven zich verder te ontwikkelen richting kunstvakopleidingen en de beroepspraktijk.

“Al 30 jaar is het mijn liefde en passie. Van theater gaat mijn hart sneller kloppen en dat ik dit bij SubSub, mijn eigen groep doe, is een droom die uitkomt.”

Erik Kaizer
Erik KaizerRegie-assistent
“Hallo, ik ben Erik Kaizer, 35 jaar en kom uit Almere. Ik werk op dit moment in een revalidatiecentrum in de ouderenzorg. Daarnaast ben ik cabaretier en heb vier jaar geleden een voorstelling gemaakt. Ben nu druk schrijvende aan mijn tweede voorstelling. Af en toe ben ik trainingsacteur op mijn oude opleiding en speel ik in tv-commercials.

Na twee jaar gespeeld te hebben in voorstellingen van SubSub, werd ik regieassistent. Dat ben ik inmiddels acht jaar. Ik blijf het mooi vinden om jong talent te helpen zich te ontwikkelen. En samen een maatschappelijk en kritische voorstelling te maken en te laten zien.

Het lijkt mij leuk om ooit bij een voetbalwedstrijd op tv, als voetbalcommentator te fungeren.”

Jessie Velthuis
Jessie VelthuisRegie-assistent
“Mijn naam is Jessie en ik ben 28 jaar. Ik heb al eerder met Subsub meegedaan als speler in de productie “Bloedband” en nu als regie-assistente. Super leuk!

Ik afgestudeerd aan de opleiding “Performance Arts” aan de Royal Central School of Speech and Drama in Londen. Heel tof dus dat we dit jaar met performance werken! Zelf maak ik vooral performance door middel van beweging en soundscapes.

Ik vind het interessant om eens aan de andere kant te staan en kan niet wachten om te zien wat de nieuwe Subbies gaan creëren!”

Esmée Peuchen
Esmée PeuchenProductieleider
Mijn naam is Esmée en ik ben 24 jaar oud. Afgelopen jaar heb ik mijn studie Toegepaste psychologie afgerond en daarnaast heb ik met veel plezier meegewerkt aan de voorstelling Lucifer.

Ruim twee jaar geleden was ik met vrienden, waaronder Keshia (productieleider van o.a. Lucifer), op vakantie en daar werd duidelijk dat zij een assistente nodig had. Ik werd steeds enthousiaster en een paar maanden later had ik een gesprek bij SubSub, met resultaat. Ik voelde me meteen op mijn gemak en de rol als productie assistent beviel me heel goed.

Nadat Keshia dit jaar SubSub heeft verlaten, heb ik haar rol als productieleider overgenomen. Het is voor mij een hele mooie uitdaging en ik kijk uit naar de komende tijd!

Simone Eggen
Simone EggenScenografische begeleiding
Simone Eggen (1989) is scenograaf en theatermaker. Zij studeerde in 2011 af aan de opleiding Ruimtelijk ontwerp aan de AKV. ST. Joost te Breda met een autonome installatie ‘Ode aan de gloeilamp’ en de scenografie voor de 9+ voorstelling: ‘Tanden van de Tijd’ in de Regie van Charlotte Agema. Na haar afstuderen heeft ze gestudeerd aan het Frank Mohr Instituut te Groningen, waar ze zich heeft gespecialiseerd als scenograaf tijdens haar master Scenography.

Ze heeft de scenografie gemaakt voor voorstellingen van o.a. Theatergroep Suburbia, Theatergroep SubSub, Liliane Brakema/ Firma Ducks, Merel Smitt, Noorderlicht Producties, Marijn Graven, Frascati Producties, etc. De voorstelling ‘De Louteringsberg’ waarvoor ze het ontwerp heeft gemaakt won in 2017 de Andre Veltkamp Beurs. Voorstellingen waarvoor ze de scenografie heeft gemaakt zijn o.a. te zien geweest op Theaterfestival de Karavaan, Theaterfestival over het IJ, Fringe Festival, ITS festival, Festival Cement, etc. Dit is het derde jaar dat ze het ontwerp maakt voor theatergroep SubSub.

Thom Laagkemper
Thom LaagkemperPR & Communicatie
Thom Laagkemper is in 2019 afgestudeerd voor de opleiding HBO Communicatie bij Windesheim in Almere. Hoewel hij in Lelystad woont, is hij erg betrokken bij Almere en de culturele sector van deze mooie stad.

Sinds zijn afstuderen is Thom direct begonnen als ondernemer. Zo werkt hij nu onder andere voor StrandLAB Almere en is hij nu betrokken als marketing- en communicatiemedewerker bij SubSub.

Eerder werkte Thom al voor diverse Almeerse projecten en organisaties, zoals StudentInAlmere (Almere City Marketing), Floriade en Windesheim in Almere.

Claudia Kamergorodski
Claudia KamergorodskiFotograaf
Claudia Kamergorodski studeerde fotografie in Rio de Janeiro en in Keulen. Ze werkt al geruime tijd als freelancer fotograaf voor verschillende media en projecten zoals 100 plussers en grote families.

Zij kijkt onbevangen en weet de essentie van haar onderwerpen met toewijding en liefde naar boven te halen en te belichten.

Bij uitstek komt Claudia’s werkwijze tot haar recht in haar portretten. Van nuljarigen tot honderd-plussers weet zij te verleiden om het beste van zichzelf te laten zien.

Zelf zegt zij hierover: “ Ik ga altijd op zoek naar de innerlijke schoonheid in de mensen, die ik fotografeer. Naar datgene wat de persoon uniek en authentiek maakt. Die eigenheid wil ik zichtbaar maken.”

Yvo Nafzger
Yvo NafzgerDramaturgische begeleiding
Yvo studeerde in 2015 af aan de opleiding Writing for Performance van de HKU in Utrecht. Sindsdien werkt hij al toneelschrijver voor verschillende (jeugd)theatergezelschappen, waaronder natuurlijk SubSub in Almere. Hij schreef de tekst van Op Drift! en ook voor de komende seizoenen zal hij met heel veel plezier voor SubSub opnieuw in de pen klimmen. Ook als hij geen teksten schrijft, is Yvo voor SubSub achter de schermen actief. Hij geeft dramaturgisch advies, coacht subbies met gastlessen en spreekt tijdens inleidingen.

Theater maken voor en met jongeren en jongvolwassenen vindt hij fantastisch. “In het jeugd- en jongerentheater staan elementaire emoties en gebeurtenissen centraal. Momenten van liefde, haat, euforie en intens verdriet zijn dingen die ons leven en onze identiteit vormgeven. Daarom is het een groot voorrecht om te schrijven voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen.”

Naast toneel schrijven geeft Yvo ook gastlessen toneel schrijven op zowel basis- en middelbare scholen, werkt hij als freelance vertaler en is hij een tijd lang opiniemaker geweest voor NPO Radio 1. Verder houdt Yvo ontzettend van reizen en wil hij ooit alle talen van de wereld leren spreken. Dat gaat hem nooit lukken, maar in ieder geval: ten points for trying.

Iwan KolkLichtontwerp en technicus
Jorge VerkroostZangcoach

Partners

Voor ONT-MOET werken we samen met verschillende organisaties.

Deze voorstelling kan niet worden gemaakt zonder de tomeloze inzet van onze hulptroepen. Via deze weg willen wij jullie graag enorm bedanken!

Met dank aan: Ingrid Verheggen, Christiaan Mooij, Jos van Hulst en Amethist.

Met dank aan

Theatergroep Suburbialogo-Fonds-cultuurparticipatie