Over de voorstelling

Wat Uit in Almere zegt over Oedipus: “Oedipus is echt een leuke voorstelling. Het is actueel en zet je aan het denken. Maar wel met een flinke dosis humor. Het stuk is ook gewoon heel leuk en grappig. Op meerdere momenten kan je goed lachen en blijft het niet stil in de zaal. Het toffe aan de voorstelling is dat alles op het podium gebeurt. Dus ook alle decor wissels zie je voor je neus gebeuren.”

“Het tragische verhaal wordt met het nodige drama, maar vooral ook veel humor en creativiteit op de planken gebracht.” – Almere Deze Week

Oedipus – “Who do you think you are?” – Het eeuwenoude Griekse stuk van Sofokles uit het jaar 428 voor Christus over identiteit, roots, keuzes maken en het lot, in een modern jasje.

Wie ben je echt en wat vormt je? Zijn dat je roots? Je gender? Je karakter? Je omgeving? In hoeverre heb je daar invloed op?

Met Oedipus gaat Theatergroep SubSub op zoek naar datgene wat je identiteit vormt en hoe je jezelf verhoudt tot je omgeving.

Want wie wil je zijn en kan je eigenlijk wel zijn wie je bent? Wanneer of waar voel je je thuis? En wanneer ben je thuis bij jezelf? Oedipus vertelt het verhaal over een jongen die niet weet dat hij geadopteerd is en vlucht voor de voorspelling dat hij zijn vader zal doden en zijn moeder zal trouwen.

Speellijst

In de Voetnoot

Woe 5 april | Try-out
Do 6 april | Try-out
Vrij 7 april | Try-out
Za 8 april | Première | UITVERKOCHT
Woe 12 april
Do 13 april | UITVERKOCHT
Vrij 14 april
Za 15 april
Zo 16 april | Matinee
Ma 17 april | UITVERKOCHT
Woe 19 april
Do 20 april
Vrij 21 april
Za 22 april
(aanvangstijden zijn om 20.15 uur m.u.v. zondag 16, dan is de aanvang 14.15 uur)

In deze periode spelen we ook besloten schoolvoorstellingen.

Op Poolshoogte Festival
7, 8 en 9 juli 2023

Cast

Honya Kadir
Honya KadirActeur
“Hallo, Ik ben Honya, ik ben 21 jaar oud en ben 1e jaars student aan de pabo. Ik heb acteren altijd leuk gevonden, het idee om dan in iemand anders zijn schoenen te staan en mensen meenemen in een verhaal spreekt me heel erg aan. Verder vind ik het heerlijk om te relaxen met een goede serie op de bank en met vrienden ergens uit eten. “
Lucas Siljée
Lucas SiljéeActeur
“Ik ben Lucas Siljée en ben 15 jaar. Ik kom eigenlijk uit Tilburg, maar mijn zoektocht naar een nieuw toneel project bracht mij hier in Almere bij SubSub. Al vanaf jonge leeftijd was toneel mijn grootste passie. Dit begon bij het spelen van Jozef in het kerstverhaal in groep 2. Sindsdien wist ik het, later word ik acteur. Mijn moeder gaf me meteen op bij de eerste de beste toneelcursus en ik was er volledig in mijn element. Ik bleef de cursus elk jaar weer volgen (wel steeds voor oudere leeftijden) en ondertussen ontpopte ook mijn liefde voor dansen, breakdancen om precies te zijn. Ook dit doe ik tot de dag van vandaag met veel plezier. Ik heb het geluk gehad om naast de toneelcursus al in veel stukken gespeeld te mogen hebben en ik kan niet wachten om ook hier in Almere mijzelf te laten zien.”
Mathilde den Draak
Mathilde den DraakActeur
“Hi, Ik ben Mathilde den Draak, ik ben 21 jaar en woon in Amsterdam. Op het moment zit ik in het laatste jaar van PACT+ theater waar ik ga afstuderen als actrice en maker. Naast dat ik graag op het podium sta als actrice ben ik ook te vinden bij open mics waar ik mijn spoken word teksten voordraag. Schrijven is dan ook iets waar ik elke dag mee bezig ben en droom ik erover om op een dag een eigen dichtbundel uit te brengen. Zo ben ik bezig om ervoor te zorgen dat ik volgend jaar het werkveld in kan als actrice en schrijver. Vorig jaar speelde ik in de voorstelling LIFE en dit jaar heb ik het geluk dat ik weer mee mag spelen en nu in de productie van Oedipus. Ik geniet nu al van het repetitieproces en heb heel veel zin om te gaan spelen.”
Nancy Boutros
Nancy BoutrosActeur
“Ik ben Nancy, 23 jaar en ik kom uit Amsterdam. Ik houd van theater, acteren, rappen en teksten schrijven. Ik begon met theaterspelen bij de Jeugdtheaterschool Zuidoost in Amsterdam. Daarna heb ik in andere theatergroepen gespeeld, o.a. de Toneelmakerij, Frascati en ITA-junior. Momenteel speel ik bij het Poldertheater en SubSub. Wat ik zo leuk vind aan acteren is dat je je als acteur kunt verplaatsen in iemand anders en andere situaties. Tegelijkertijd kun je het personage gebruiken als uitlaatklep, omdat je altijd wel een gedeelte van jezelf erin kunt vinden. Bovendien is het super tof dat je jezelf kunt uiten op het podium en het publiek een bepaalde boodschap mee kunt geven. Ik vind niks leuker dan op het podium staan en mijn eigen ding doen. Daarom hoop ik dit altijd te kunnen blijven doen, zowel met acteren als met rappen en zingen.”
Nzinga Nortan
Nzinga NortanActeur
“Hey! Ik ben Nzinga en ik kom uit Amsterdam. Momenteel zit ik in mijn laatste jaar van PACT+ theater. Ik ben dol op spelen en probeer daar zoveel mogelijk ervaring in op te doen. Naast acteren hou ik van films en muziek en besteed ik daar veel uren aan. Voor een leuk feestje mag je mij altijd wakker maken, want ik vier het leven heel graag.

Ik vind het super leuk dat ik bij SubSub zit en hoop heel veel te leren.”

Rosa Renske Rouwenhorst
Rosa Renske RouwenhorstActeur
“Hi! Mijn naam is Rosa. Ik ben 21 jaar, opgegroeid in Amsterdam en wonend in Almere. Op het moment ben ik bezig met het opzetten van projecten voor en door jongeren in Almere. Verder doe ik aan de zelfverdedigingssport Krav Maga en ik hou van kunst, zingen en koffie. Ik ben gek op theater: kijken, acteren én maken. Ik vind het interessant om in de wereld van een ander te kruipen, in wat iemand denkt en voelt, waarom die doet wat die doet. Of zelf iets maken over iets wat mij bezig houdt. En die essentie in woorden en beelden gieten. Vorig jaar heb ik in ‘Rouwkost’ en ‘Life’ gespeeld bij SubSub. Dat vond ik zo leuk en bijzonder dat ik dit jaar ook dolgraag mee doe. Alles kan op het toneel, je kan je helemaal laten gaan, schreeuwen, schelden, huilen, met dozen gooien, noem het maar op. Ook heb ik hele mooie momenten meegemaakt waarbij mijn eigen gevoel en spel elkaar raakte. Tijdens zo’n werkproces kom je dichterbij jezelf en de groep, dat zorgt voor onvergetelijke herinneringen. “
Storm Kamerbeek
Storm KamerbeekActeur
“Mijn naam is Storm Kamerbeek. Ik ben 17 jaar en speel mee in Oedipus. Ik acteer al meer dan de helft van mijn leven. Dit is ook mijn tweede project bij SubSub. Ik geniet heel erg van acteren, omdat ik mezelf er in kan uiten. Ik zit momenteel in mijn examenjaar op het Helen Parkhurst in Almere, waar ik ook woon. In mijn vrije tijd doe ik graag veel. Ik houd me druk met debatteren, acteren, school en bord- en kaartspellen spelen. Ik heb heel veel zin om een nieuwe manier te vinden om mezelf uit te dagen bij het spelen van het stuk Oedipus.”
Teun Adriani
Teun AdrianiActeur
“Hoi! Ik ben 23 jarige Teun uit Utrecht en ik speel dit jaar in de voorstelling Oedipus. Ik heb SubSub leren kennen door mijn theateropleiding Pact+. Dankzij school ben ik er stage gaan lopen en 3 jaar later (dat is nu) begon het weer te jeuken. Ik wilde weer voor SubSub spelen. Dat is gelukt!

Buiten de repetities doe ik ook dingen. Zo ga ik elke zondag naar een klein barretje voor live muziek, ik eet bijna elke dag yoghurt en als ik ga wandelen is dat vaak ‘s nachts.

Als werk ben ik horeca teamleider van de stadsschouwburg sinds enkele maanden, iets waar ik erg trots op ben. Ik vind het heerlijk om me te bevinden in het theater, of het nou als toeschouwer, acteur of medewerker is, I love it.

Komen jullie ook? Nadat jullie Oedipus gezien hebben natuurlijk!”

Crew

Esther Bolte
Esther BolteRegisseur
Esther, is in 2001 afgestudeerd aan de Fontys Academie voor Drama in Eindhoven. Sindsdien werkt ze als actrice, docent en regisseur. De laatste jaren is ze zich steeds meer gaan richten op regisseren, maken en lesgeven aan jonge talentvolle mensen. Dit doet ze vooral bij SubSub waar ze regisseur en artistiek leider is, en ook bij Theaterschool Almere, Buitenkunst, op de filmset en ze geeft graag gastlessen op HBO of ROC theateropleidingen.

Theater maken is volgens Esther het mooiste vak dat er bestaat. Theater vraagt rust en het neemt tijd om dingen te bekijken van allerlei verschillende kanten. Waardoor er meer begrip, verbinding en hopelijk ook wat meer liefde voor elkaar kan ontstaan. Esther is een kei in het talent te spotten en te helpen het te ontplooien en ze is enorm gedreven om jonge talenten die bij SubSub aankloppen de kans geven zich verder te ontwikkelen richting kunstvakopleidingen en de beroepspraktijk.

“Al 30 jaar is het mijn liefde en passie. Van theater gaat mijn hart sneller kloppen en dat ik dit bij SubSub, mijn eigen groep doe, is een droom die uitkomt.”

Roos Beijer
Roos BeijerZakelijk leider
Bedrijfskunde en de kunsten lopen als een gevlochten rode draad door het leven van Roos. Zo studeerde zij aan verschillende kunstacademies in binnen- en buitenland en studeerde zij in 2017 af in de richting van bedrijfskunde. Sindsdien beweegt Roos zich, als cultureel ondernemer, op het spanningsveld tussen de zakelijke en de artistieke kant van de culturele sector. Soms met de focus op het één, soms met de focus op het ander.

Op dit moment voelt Roos zich geroepen om vol passie bij te dragen aan de doelstellingen en de groei van Theatergroep SubSub. Vol enthousiasme creëert zij hier ruimte voor ontwikkeling van talent, makerschap en experiment. Als Roos niet aan de slag is voor SubSub, geniet ze van het buitenleven in haar woonplaats Almere (Oosterwold) of gaat ze samen met haar man en kindje naar een mooi museum of spannende kindervoorstelling in de schouwburg.

Vera Wielhouwer
Vera WielhouwerRegie-assistent
“Hai lezer, mijn naam is Vera en ik doe mijn afstudeerstage bij SubSub als regie assistent bij de voorstelling Oedipus. Ik studeer Docent Theater en schrijf, maak en speel ook met veel plezier. Ik vind werken aan en met theater, als middel, bijzonder omdat je een verbinding met elkaar aangaat. Zoals tussen acteur en publiek, tussen verhaal en toeschouwers of toeschouwers onderling naderhand in de foyer (of nog jaren later). Het geeft een plek om je volledig te verwonderen en verliezen, om te leren en te herkennen.”
Rik Worring
Rik WorringRegie-assistent
“Hey, ik ben Rik. 23 jaar en geboren en getogen in Amsterdam. Ik doe een master in sociologie en sta op het punt te beginnen aan mijn master scriptie (iets over het belang van een gender neutrale/non-binaire aanpak binnen de neurowetenschappen. Vraag me er over een paar maanden maar meer over). Voor sommigen ben ik wellicht een bekend gezicht. Ik heb in voorgaande jaren twee keer in een sub sub voorstelling gespeeld: Extreem (2019) en Rouwkost (2022). Toen ik hoorde dat vorig jaar het laatste jaar van Esther’s trouwe regie-assistent Erik zou zijn, vroeg ik me af of ze misschien een vervanging nodig had. En toen ze vertelde dat ze van plan was mijn favoriete toneelstuk ooit te gaan reviseren dit jaar wist ik 100% zeker dat ik mee wilde helpen. Dus nu mag ik samen met Vera, Esther assisteren met het regisseren van deze mooie voorstelling.”
Emel Koç
Emel KoçPR & Communicatie
“Hoi! Tof dat je bijna he-le-maal naar beneden bent gescrold!
Mijn naam is Emel Koç en ik regel alles wat met PR & Communicatie te maken heeft voor het nieuwste stuk van SubSub! Ik zorg dat niemand meer om de voorstelling heen kan!
Ik draai nu al een tijdje mee in de culturele sector. Tijdens mijn studie ben ik een beetje deze kant opgerold en ik vond het zo leuk dat ik eigenlijk niet op zoek ben gegaan naar een “vaste baan”, maar mij heb ingeschreven als ZZP’er zodat ik meerdere projecten tegelijk kan doen. Theatergroep SubSub is daar één van.

Wanneer mensen mij vragen: ‘Hey Emel, wat wil jij eigenlijk worden later?’ is mijn antwoord altijd: ‘Mezelf’. Het mooiste wat je kan zijn is jezelf, daar is er immers maar één van. En daarbij, onthouden mensen je sneller wanneer je jezelf bent en blijft. Dit neem ik ook altijd mee in mijn strategie achter de communicatie.”

Soleil Eijken
Soleil EijkenProductieleider
Claudia Kamergorodski
Claudia KamergorodskiFotograaf
Claudia Kamergorodski studeerde fotografie in Rio de Janeiro en in Keulen. Ze werkt al geruime tijd als freelancer fotograaf voor verschillende media en projecten zoals 100 plussers en grote families.

Zij kijkt onbevangen en weet de essentie van haar onderwerpen met toewijding en liefde naar boven te halen en te belichten.

Bij uitstek komt Claudia’s werkwijze tot haar recht in haar portretten. Van nuljarigen tot honderd-plussers weet zij te verleiden om het beste van zichzelf te laten zien.

Zelf zegt zij hierover: “ Ik ga altijd op zoek naar de innerlijke schoonheid in de mensen, die ik fotografeer. Naar datgene wat de persoon uniek en authentiek maakt. Die eigenheid wil ik zichtbaar maken.”

Paul Boereboom
Paul BoereboomScenograaf
Paul Boereboom is scenograaf woonachtig in Amsterdam. Hij studeerde scenografie aan de Amsterdamse hogeschool voor de kunsten. Na zelf lang op het toneel te hebben gestaan besloot Paul om niet meer met zijn lichaam maar als ontwerper de ruimte (op het toneel) te bevragen. Zijn werkzaamheden omvatten theatervormgeving, installaties en kostuumontwerp, maar ook video-ontwerp en werk in virtual reality.

“Ik werk graag en veel vanuit materialiteit en ik heb een fascinatie om ruimte te benaderen vanuit het menselijk lichaam. Het containerbegrip natuur, identiteit en menselijk gedrag en omgangsvormen zijn terugkerende inspiratiebronnen. Via mijn werk probeer ik grip te krijgen op deze thema’s en ze te bevragen. In mijn werk poog en hoop ik de laatste tijd steeds vaker een brug te slaan tussen mijn digitale maakwereld en mijn fysieke maakwereld. Wat betekent het om digitaal contact te kunnen maken, hoe voelt mijn digitale lijf en waar wringt dit met mijn fysieke lichaam? Hoe behoud ik het tactiele, het kneden met mijn handen. Waar is er ruimte voor vlekken in moderne technologie?”

Iwan KolkLichtontwerp en technicus

Partners

Voor Oedipus werken we samen met verschillende organisaties.

Met dank aan: Ingrid Verheggen, Silvia Servais, Christiaan Mooij, Jos van Hulst. Deze voorstelling kan niet worden gemaakt zonder de tomeloze inzet van onze hulptroepen. Via deze weg willen wij hen ook bedanken!

Met dank aan