DE KINDEREN VAN GAZA

“Hier in Gaza komt alles bijeen wat ik aan ellende in andere rampgebieden aantrof.” Guido Versloot Rode Kruis.

We zien ze overal ter wereld: kinderen in oorlogsgebieden. Ook voor de kinderen van Gaza is er letterlijk en figuurlijk geen uitweg. Ze zitten naast hun dode moeder of broertje, hun huizen zijn gebombardeerd en soms worden ze gewond onder het puin vandaan getrokken. Ze zijn op de vlucht, maar waarheen? Er is honger, dorst, het lawaai van vliegtuigen en bommen en er is de angst. Ze zijn twee of zeven, ze zijn tien of vijftien. Ze proberen te overleven in het geweld en de dood die hen omringt. Zelfs als ze slapen zijn ze wakker. Ze zijn met velen, want de helft van de 2,3 miljoen mensen in Gaza is onder 16.

In deze chaos zijn de theatermakers nog altijd aan het werk; in de overvolle scholen, in de opvang kampen van Rafah, Khan Younis en Deir el Balah, of gewoon op straat. Ze zitten in een kring en laten de kinderen en jongeren aan het woord. Of spelen als woorden tekortschieten. Ze creëren ze een plek waar verdriet, verlies en angst wordt gedeeld. Een plek waar soms gelachen wordt en ieder elkaar steunt. Waar kinderen kunnen ontspannen en zich herinneren hoe het is om kind te zijn. Al is het maar even …

Het zijn de theatermakers van Ayyam Al Masrah (Theatre Day Productions), door Jackie Lubeck en Jan Willems opgericht en inmiddels onder artistieke leiding van Rafat Alaydi en Mohammed Hissi. Het zijn de theatervrienden van veel Nederlandse theatermakers, die ook in hun theater in Gazastad hebben gewerkt. En ook al is dat theater vernield, zijn ze zelf dakloos en hebben ze de zorg voor hun families, ze blijven aan het werk. En ze hebben steun nodig!! NU!!

Wij, gezelschappen, groepen en makers uit de gehele breedte van het Nederlandse theater voor de jeugd, bewonderen de moed van deze makers en begrijpen als geen ander hoe belangrijk hun werk is voor kinderen. Juist nu. Het is tijd om verantwoordelijkheid te nemen. Wij hopen dat er snel een ceasefire komt en de lange weg van de wederopbouw kan beginnen. Nu richten wij ons op de acute hulp. Daarom starten we een actie om het de Palestijnse makers mogelijk te maken hun helende werk voort te zetten en workshops te blijven geven. En mocht de oorlog stoppen dan zijn onze hulp en solidariteit bij de wederopbouw ook van onschatbare waarde.

Vanaf 16 februari zullen vele gezelschappen initiatieven ontplooien om deze makers te ondersteunen en hun publiek te inspireren dat ook te doen. We organiseren lezingen van Palestijnse theaterstukken, benefietvoorstellingen, publieksacties bij voorstellingen en online acties om een maker te ‘adopteren’. Elk gezelschap kiest zijn eigen vorm. Doel is om zoveel mogelijk geld op te halen. Het geld wordt gestort op de rekening van Theatre Day Producties in Nederland en we garanderen dat elke cent bij de makers in Gaza komt en dus bij de kinderen van Gaza.

De actie start vanuit de jeugdpodiumkunst maar alle makers – toneel, dans, opera, muziek – worden uitgenodigd zich aan te sluiten. Het is nodig! Voor onze collega’s daar, maar vooral voor de kinderen van Gaza.

Mocht u al meteen in actie willen komen dan kunt u uw bijdrage storten op rekening NL56 INGB 0007 2281 31 tnv Stichting JJ Theatre Days, onder vermelding van: Kinderen van Gaza.

Ondertekend door:

Theater Artemis
De Toneelmakerij
Het Laagland
HNTjong
Sonnevanck
Het Houten Huis
De Bonte Hond
De Horde
Maas Theater&Dans ?
Ministerie van Onverrichte zaken
De Gasten
De Dansers
De Stilte
Het International Danstheater
SALLY Dansgezelschap
Maastricht
Holland Opera
Het Nationale Theater
Internationaal Theater Amsterdam
Theater Oostpool
NITE + Club Guy&Roni
10Children
TDP Nederland
De Krakeling
Jonge Harten Festival
Theaterbureau STIP
Theaterbureau Frontaal
Pleintheater Amsterdam.
Toneelschuur
Jeugdtheater Hofplein
Theatermakerij Enschede