ONT-MOET
Rennen en vliegen. Tot voor kort de normaalste zaak van de wereld. Nog even snel dat ene belletje plegen, de was in de machine stoppen, op de fiets springen, iets afgeven bij je ouders, het volgende ophalen bij een vriendin, papier printen voor dat ene project waar je mee bezig bent terwijl je ondertussen alweer aan de telefoon hangt met de volgende afspraak van je ellenlange to-do-list. Nog niet zo lang geleden verlangde we ernaar om vaker vanuit huis te werken, dat ene schooluur te skippen en in bed te blijven liggen of een feestelijke ontmoeting met vrienden te cancelen.
Sinds maart 2020 werd dit ineens werkelijkheid. We werken vanuit huis, volgen een les vanuit ons bed en hoeven we geen feestelijke ontmoetingen meer te cancelen, want die hebben zichzelf al gecanceld… We gingen van een wereld vol ontmoetingen en moeten, naar niets meer moeten.
Ont-moeten. Dat is precies waar de nieuwste voorstelling ONT-MOET van Theatergroep SubSub overgaat.
De acteurs nemen je mee op een ontdekkingsreis, op zoek naar ‘echt’ contact, zonder écht contact. Want wat is ontmoeten eigenlijk en hoe doe je dat? Ze nemen je mee in een reis waarin de balans opnieuw wordt opgemaakt. Want wat gebeurt er als je niet meer moet? Als niemand meer iets zou moeten, ontstaat er dan een anarchie? Niets moeten, geeft dat rust of onrust en op wat voor manier?
Cast



Als ik mezelf in drie woorden zou moeten omschrijven zou dat over-enthousiasme, energiek en leergierig zijn.
Dit is mijn eerste jaar bij SubSub, een ander jaar dan normaal en daar hoort ook een ander concept bij dan voorgaande jaren. Ik ben heel enthousiast om deze voorstelling aan jullie te laten zien. En ik hoop jullie snel te ontmoeten.”

Ik heb in 2020 mijn studie afgerond, de “acteurs” opleiding in Almere Poort, daar heb ik mijn eigen stuk mogen spelen, regisseren en vormgeven. Momenteel doe ik een grafisch media opleiding terwijl ik in de tussen tijd veel bezig ben met HBO audities.
Vroeger heb ik in diversen series , films en theaterstukken mogen spelen. De 3 grootste zijn toch wel de hoofdrol in de Telefilm T.I.M , 1 van de hoofdrollen in de televisieserie Doctor Cheezy en mee mogen spelen in de voorstelling Medea van theatergroep Amsterdam.
Naast acteren ben ik ook veel bezig met muziek, Ik schrijf en maak muziek (sing/songwriter). Mijn eerste nummer staat al online en ben zeker van plan in te toekomst meer online te zetten.
Naast muziek en acteren ben ik ook zo af en toe bezig op het vlak van editen. Dat is een bezigheid tussen door en doe ik over het algemeen meer voor mezelf. In de zomer van 2020 heb ik wel de SubSub-talks mogen editen, wat ik echt super vond en hoop misschien in de toekomst nog iets mee te doen (zo niet is het ook niet erg hoor hahaha).
Dit jaar gaat SubSub iets compleet anders op de planken zetten. Ik wil er niet teveel over zeggen maar ik denk dat jullie het super gaan vinden!! hopelijk zie ik jullie daar!!!”

Ik vind feesten en tijd doorbrengen met mijn vrienden erg leuk om te doen in mijn vrije tijd. Hopelijk kan dit snel weer mogelijk zijn.
SubSub is voor mij de ultieme mogelijkheid om op het toneel te staan als acteur en tegelijk ook kennis te maken met creëren van theater.
Plus het is een mooie ervaring op zich. Ik heb er in ieder geval heel erg veel zin in.”

Theater is voor mij een manier om verhalen te vertellen, maar ik vind het bedenken of ontdekken van verhalen net zo leuk! Al zo lang als ik me kan herinneren schrijf ik over de dingen om me heen. Dingen die me aantrekken of de dingen die ik nog niet begrijp.
Gelukkig mag ik bij de voorstelling waar we nu mee bezig zijn de twee dingen doen die ik het leukst vind: spelen en schrijven. Ik heb er heel veel zin in en hoop jullie natuurlijk bij de voorstelling te zien!”

Hoe dat acteren is begonnen? Oh gewoon, ik heb de musical Ciske de Rat gedaan en toen volgde nog vele andere kleinere projecten. Al met al kan ik dus wel zeggen dat ik er in ben gevallen. Je wordt verliefd op het vak en zie er dan maar vanaf te komen.
Ik was van kinds af aan gefascineerd van een volle zaal die aan het lachen was. Dat moet ik toch ook kunnen? Zeker weten!
Nog één klein dingetje: Wees blij met de dingen die je hebt, maar ook met de dingen die je niet hebt. Met die dingen erbij zou het er toch anders uit zien.”

Theater is voor mij een vlucht van het dagelijkse leven waar ik mijn ei in kwijt kan, maar ook tegelijkertijd een spiegel van de realiteit is, waarin je steeds jezelf reflecteert en bewust wordt van elke handeling, van jouw lichaam en de situatie op de vloer. Theater is voor mij een verzamelplek van denken, durven en doen, waardoor ik steeds mijn grenzen opzoek wanneer ik het podium op ga. Dit magische gevoel heb ik mogen ervaren in verschillende stukken die ik heb mogen spelen en lessen op de vloer. Vorig jaar heb ik de vooropleiding van de toneelmeester in Amsterdam gevolgd, waarin ik echt de basis technieken van dit vak heb geleerd. Door de performance audities en de maak blokken van de vooropleiding ben ik er achter gekomen dat mijn interesse breder ligt dan alleen spelen. Hierdoor heb ik mij naast de toneelschool ook aangemeld voor een beeldende kunst opleiding, waarin ik alles over het beeld leer. Ik doe namelijk nu Image media Technology op de HKU, waarin ik de abstractie die ik eerst zocht in tekst, nu vertaal in beeld. Theater vertelt een verhaal en beelden vertellen een verhaal. En dat is op het einde mijn doel: een verhaal vertellen om zo iets te betekenen, ik wil iets kunnen losmaken bij de mens.
Dat mensen, uit hun drukke levens, even stil staan bij het ervaren van mijn kunst. Op dat moment in het hier en nu leven, in plaats van altijd op de aan knop te moeten staan. Zodat ik dan mensen terug breng naar hun eigen kern. Het gevoel.”

Ik ben heel blij dat ik dit jaar bij SubSub mag spelen! Op het podium staan vind ik een van de leukste dingen die er zijn. Het laat me heel vrij voelen en ik kan alle kanten van mezelf laten zien.
Ik ben geïnteresseerd in veel verschillende kunstdisciplines en vind het leuk om stukken te spelen waarin verschillende disciplines met elkaar worden gecombineerd. Ik hou dan ook erg van dans en zang. Ik ben daarnaast ook heel gepassioneerd over film maken en reizen. Als hobby doe ik sinds dit jaar ook aan duiken.
Ik wil heel graag wat met kunst doen en heb me dit jaar dan ook aangemeld voor de toelating van HKU Audiovisual Media en HKU Acting.
Bij SubSub werken we dit jaar in groepen toe naar een performance, die we allemaal zelf maken. Ik kijk er echt naar uit om het voor jullie allemaal op te kunnen voeren!”
Crew

Later wilt Esther Theater-Oma worden: Een oud rimpelig gekrompen omaatje dat nog altijd actief is op de theatervloer en met oude en nieuwe, iets minder rimpelige, Subbies koffie gaat drinken.
Esther is een kei in het talent te spotten en te helpen het te ontplooien. En ze is enorm gedreven om jonge talenten die bij SubSub aankloppen de kans geven zich verder te ontwikkelen richting kunstvakopleidingen en de beroepspraktijk.
“Al 30 jaar is het mijn liefde en passie. Van theater gaat mijn hart sneller kloppen en dat ik dit bij SubSub, mijn eigen groep doe, is een droom die uitkomt.”

Na twee jaar gespeeld te hebben in voorstellingen van SubSub, werd ik regieassistent. Dat ben ik inmiddels acht jaar. Ik blijf het mooi vinden om jong talent te helpen zich te ontwikkelen. En samen een maatschappelijk en kritische voorstelling te maken en te laten zien.
Het lijkt mij leuk om ooit bij een voetbalwedstrijd op tv, als voetbalcommentator te fungeren.”

Ik afgestudeerd aan de opleiding “Performance Arts” aan de Royal Central School of Speech and Drama in Londen. Heel tof dus dat we dit jaar met performance werken! Zelf maak ik vooral performance door middel van beweging en soundscapes.
Ik vind het interessant om eens aan de andere kant te staan en kan niet wachten om te zien wat de nieuwe Subbies gaan creëren!”

Ruim twee jaar geleden was ik met vrienden, waaronder Keshia (productieleider van o.a. Lucifer), op vakantie en daar werd duidelijk dat zij een assistente nodig had. Ik werd steeds enthousiaster en een paar maanden later had ik een gesprek bij SubSub, met resultaat. Ik voelde me meteen op mijn gemak en de rol als productie assistent beviel me heel goed.
Nadat Keshia dit jaar SubSub heeft verlaten, heb ik haar rol als productieleider overgenomen. Het is voor mij een hele mooie uitdaging en ik kijk uit naar de komende tijd!

Ze heeft de scenografie gemaakt voor voorstellingen van o.a. Theatergroep Suburbia, Theatergroep SubSub, Liliane Brakema/ Firma Ducks, Merel Smitt, Noorderlicht Producties, Marijn Graven, Frascati Producties, etc. De voorstelling ‘De Louteringsberg’ waarvoor ze het ontwerp heeft gemaakt won in 2017 de Andre Veltkamp Beurs. Voorstellingen waarvoor ze de scenografie heeft gemaakt zijn o.a. te zien geweest op Theaterfestival de Karavaan, Theaterfestival over het IJ, Fringe Festival, ITS festival, Festival Cement, etc. Dit is het derde jaar dat ze het ontwerp maakt voor theatergroep SubSub.

Sinds zijn afstuderen is Thom direct begonnen als ondernemer. Zo werkt hij nu onder andere voor StrandLAB Almere en is hij nu betrokken als marketing- en communicatiemedewerker bij SubSub.
Eerder werkte Thom al voor diverse Almeerse projecten en organisaties, zoals StudentInAlmere (Almere City Marketing), Floriade en Windesheim in Almere.

Zij kijkt onbevangen en weet de essentie van haar onderwerpen met toewijding en liefde naar boven te halen en te belichten.
Bij uitstek komt Claudia’s werkwijze tot haar recht in haar portretten. Van nuljarigen tot honderd-plussers weet zij te verleiden om het beste van zichzelf te laten zien.
Zelf zegt zij hierover: “ Ik ga altijd op zoek naar de innerlijke schoonheid in de mensen, die ik fotografeer. Naar datgene wat de persoon uniek en authentiek maakt. Die eigenheid wil ik zichtbaar maken.”

Theater maken voor en met jongeren en jongvolwassenen vindt hij fantastisch. “In het jeugd- en jongerentheater staan elementaire emoties en gebeurtenissen centraal. Momenten van liefde, haat, euforie en intens verdriet zijn dingen die ons leven en onze identiteit vormgeven. Daarom is het een groot voorrecht om te schrijven voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen.”
Naast toneel schrijven geeft Yvo ook gastlessen toneel schrijven op zowel basis- en middelbare scholen, werkt hij als freelance vertaler en is hij een tijd lang opiniemaker geweest voor NPO Radio 1. Verder houdt Yvo ontzettend van reizen en wil hij ooit alle talen van de wereld leren spreken. Dat gaat hem nooit lukken, maar in ieder geval: ten points for trying.
Partners
Voor ONT-MOET werken we samen met verschillende organisaties.
Deze voorstelling kan niet worden gemaakt zonder de tomeloze inzet van onze hulptroepen. Via deze weg willen wij jullie graag enorm bedanken!
Met dank aan: Ingrid Verheggen, Christiaan Mooij, Jos van Hulst en Amethist.