Rouwkost

In 2022 spelen we Rouwkost. Rouwkost gaat over Mitch en Aïsha, broer en zus, die hun moeder verliezen en daarmee, voor hun gevoel, ook een stukje van zichzelf. Mitch en Aïsha gaan ieder op een totaal verschillende manier om met de dood van hun moeder. Hierdoor begrijpen ze elkaar steeds minder. 

Aïsha valt in een zwart gat en zondert zich af. Mitch daarentegen grijpt juist alle kansen aan om de deur uit te gaan en verliest zich in ‘leuke’ dingen doen, uitgaan, drank en seks. Ze raken steeds verder verwijderd van elkaar. Aïscha’s vrienden proberen haar zo goed en zo kwaad te helpen, maar al snel wordt duidelijk dat ‘hulp’ zich kan manifesteren in onbeholpen botheid, onbegrip of pathetisch medelijden.

Thematiek en taboe

Verlies, rouw, dood, identiteit en verbinding.

Mensen mogen pas doodgaan als ze een ‘mooi’ leven achter de rug hebben. Anders voelt het oneerlijk en onterecht. Toch verliezen elk jaar meer dan 6000 kinderen één of beide ouders aan de dood. Daarnaast overlijden er ook broers, zussen en andere dierbaren. De dood hoort bij het leven. Ondanks dat, is er in onze cultuur weinig aandacht voor de dood en hoe daar mee om te gaan. 

Met Rouwkost doorbreken we het taboe rond rouw en de dood en laten we het rouwproces van een adolescent zien. Hoe werkt dat, of hoe werkt dat niet? Hoe beïnvloedt de dood je leven, wat blijft er over van je identiteit en hoe kan je de draad weer oppakken? 

Rouwen is ongemakkelijk. Hoe normaal het is om gelukkige en vrolijke momenten met anderen te delen, zo moeilijk en ontoegankelijk is het om verdriet en rouw te delen met de mensen om ons heen. Sociale media zijn een pakkend voorbeeld van deze regel, waar jongeren hun referentiekader op baseren. Foto’s van mooie reizen, gelukkige momenten en liefde worden volop gedeeld. Ook direct na overlijden is er steeds vaker plaats voor een bericht met een foto en steunbetuigingen.

Maar weken of maanden daarna, wanneer de rouw volop in werking is getreden, is ieder ander weer opgeslokt door het dagelijks leven. Terwijl juist dan een rouwende zo veel behoefte heeft aan verbinding. Het wordt daarnaast steeds lastiger voor mensen om een rouwende heen om begrip te tonen

Wat moet je zeggen of vragen? Goedbedoelde woorden worden al snel omgevormd tot ondoordachte acties.

Met Rouwkost proberen we inzichtelijk te maken hoe een rouwproces werkt en willen we het onderwerp bespreekbaar maken. Want de dood is onlosmakelijk met het leven verbonden. Zoals er geen geluk is zonder ongeluk en geen goed zonder kwaad, bestaat er ook geen leven zonder dood.  

Cast

Anna TetenburgActeur
BIO
Dyon WilkensActeur
BIO
Josephine de WitActeur
BIO
Rik WorringActeur
BIO
Rosalie FrederikzActeur
BIO
Storm KamerbeekActeur
BIO
Thomas WessingActeur
BIO
MoederActeur
BIO

Crew

Esther Bolte
Esther BolteRegisseur
Esther, is in 2001 afgestudeerd aan de Fontys Academie voor Drama in Eindhoven. Sindsdien werkt ze als actrice, docent en regisseur. De laatste jaren is ze zich steeds meer gaan richten op regisseren, maken en lesgeven aan jonge talentvolle mensen. Dit doet ze vooral bij SubSub waar ze regisseur en artistiek leider is, en ook bij Theaterschool Almere, Buitenkunst, op de filmset en ze geeft graag gastlessen op HBO of ROC theateropleidingen. Theatermaken is volgens Esther het mooiste vak dat er bestaat. Theater vraagt rust en het neemt tijd om dingen te bekijken van allerlei verschillende kanten. Waardoor er meer begrip, verbinding en hopelijk ook wat meer liefde voor elkaar kan ontstaan.
Later wilt Esther Theater-Oma worden: Een oud rimpelig gekrompen omaatje dat nog altijd actief is op de theatervloer en met oude en nieuwe, iets minder rimpelige, Subbies koffie gaat drinken.
Esther is een kei in het talent te spotten en te helpen het te ontplooien. En ze is enorm gedreven om jonge talenten die bij SubSub aankloppen de kans geven zich verder te ontwikkelen richting kunstvakopleidingen en de beroepspraktijk.

“Al 30 jaar is het mijn liefde en passie. Van theater gaat mijn hart sneller kloppen en dat ik dit bij SubSub, mijn eigen groep doe, is een droom die uitkomt.”

Erik Kaizer
Erik KaizerRegie-assistent
“Hallo, ik ben Erik Kaizer, 35 jaar en kom uit Almere. Ik werk op dit moment in een revalidatiecentrum in de ouderenzorg. Daarnaast ben ik cabaretier en heb vier jaar geleden een voorstelling gemaakt. Ben nu druk schrijvende aan mijn tweede voorstelling. Af en toe ben ik trainingsacteur op mijn oude opleiding en speel ik in tv-commercials.

Na twee jaar gespeeld te hebben in voorstellingen van SubSub, werd ik regieassistent. Dat ben ik inmiddels acht jaar. Ik blijf het mooi vinden om jong talent te helpen zich te ontwikkelen. En samen een maatschappelijk en kritische voorstelling te maken en te laten zien.

Het lijkt mij leuk om ooit bij een voetbalwedstrijd op tv, als voetbalcommentator te fungeren.”

Isalinde ACHTERNAAM
Isalinde ACHTERNAAMRegie-assistent
BIO
Esmée Peuchen
Esmée PeuchenProductieleider
Mijn naam is Esmée en ik ben 24 jaar oud. Afgelopen jaar heb ik mijn studie Toegepaste psychologie afgerond en daarnaast heb ik met veel plezier meegewerkt aan de voorstelling Lucifer.

Ruim twee jaar geleden was ik met vrienden, waaronder Keshia (productieleider van o.a. Lucifer), op vakantie en daar werd duidelijk dat zij een assistente nodig had. Ik werd steeds enthousiaster en een paar maanden later had ik een gesprek bij SubSub, met resultaat. Ik voelde me meteen op mijn gemak en de rol als productie assistent beviel me heel goed.

Nadat Keshia dit jaar SubSub heeft verlaten, heb ik haar rol als productieleider overgenomen. Het is voor mij een hele mooie uitdaging en ik kijk uit naar de komende tijd!

SCENOGRAAFScenograaf
BIO
Thom Laagkemper
Thom LaagkemperPR & Communicatie
Thom Laagkemper is in 2019 afgestudeerd voor de opleiding HBO Communicatie bij Windesheim in Almere. Hoewel hij in Lelystad woont, is hij erg betrokken bij Almere en de culturele sector van deze mooie stad.

Sinds zijn afstuderen is Thom direct begonnen als ondernemer. Zo werkt hij nu onder andere voor StrandLAB Almere en is hij nu betrokken als marketing- en communicatiemedewerker bij SubSub.

Eerder werkte Thom al voor diverse Almeerse projecten en organisaties, zoals StudentInAlmere (Almere City Marketing), Floriade en Windesheim in Almere.

Claudia Kamergorodski
Claudia KamergorodskiFotograaf
Claudia Kamergorodski studeerde fotografie in Rio de Janeiro en in Keulen. Ze werkt al geruime tijd als freelancer fotograaf voor verschillende media en projecten zoals 100 plussers en grote families.

Zij kijkt onbevangen en weet de essentie van haar onderwerpen met toewijding en liefde naar boven te halen en te belichten.

Bij uitstek komt Claudia’s werkwijze tot haar recht in haar portretten. Van nuljarigen tot honderd-plussers weet zij te verleiden om het beste van zichzelf te laten zien.

Zelf zegt zij hierover: “ Ik ga altijd op zoek naar de innerlijke schoonheid in de mensen, die ik fotografeer. Naar datgene wat de persoon uniek en authentiek maakt. Die eigenheid wil ik zichtbaar maken.”

Yvo Nafzger
Yvo NafzgerDramaturgische begeleiding
Yvo studeerde in 2015 af aan de opleiding Writing for Performance van de HKU in Utrecht. Sindsdien werkt hij al toneelschrijver voor verschillende (jeugd)theatergezelschappen, waaronder natuurlijk SubSub in Almere. Hij schreef de tekst van Op Drift! en ook voor de komende seizoenen zal hij met heel veel plezier voor SubSub opnieuw in de pen klimmen. Ook als hij geen teksten schrijft, is Yvo voor SubSub achter de schermen actief. Hij geeft dramaturgisch advies, coacht subbies met gastlessen en spreekt tijdens inleidingen.

Theater maken voor en met jongeren en jongvolwassenen vindt hij fantastisch. “In het jeugd- en jongerentheater staan elementaire emoties en gebeurtenissen centraal. Momenten van liefde, haat, euforie en intens verdriet zijn dingen die ons leven en onze identiteit vormgeven. Daarom is het een groot voorrecht om te schrijven voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen.”

Naast toneel schrijven geeft Yvo ook gastlessen toneel schrijven op zowel basis- en middelbare scholen, werkt hij als freelance vertaler en is hij een tijd lang opiniemaker geweest voor NPO Radio 1. Verder houdt Yvo ontzettend van reizen en wil hij ooit alle talen van de wereld leren spreken. Dat gaat hem nooit lukken, maar in ieder geval: ten points for trying.

Iwan KolkLichtontwerp en technicus
ZANGCOACH?Zangcoach
BIO

Partners

Voor Rouwkost werken we samen met verschillende organisaties.

Deze voorstelling kan niet worden gemaakt zonder de tomeloze inzet van onze hulptroepen. Via deze weg willen wij jullie graag enorm bedanken!

Met dank aan: Ingrid Verheggen, Christiaan Mooij, Jos van Hulst en Amethist.

Met dank aan

Theatergroep Suburbialogo-Fonds-cultuurparticipatie